Stoltenberg vil misforstå OPS

Europavei 39 (E39) går igjennom Skaun kommune. Denne ble bygget som et samarbeid mellom det offentlige som bestiller, og Skanska som utbygger og driftsansvarlig. Dette er kalt et offentlig-privat samarbeid (OPS). E39 ble bygget raskt og var ferdig før tiden. Det var ingen budsjettoverskridelser, og veien er godt vedlikeholdt både sommer og vinter.

Bak OPS ligger det noen prinsipper som i hvert fall Høyre har forstått, og som sammenfaller med samfunnets ønsker:

 • Utbygger må planlegge og bygge veien raskt og effektivt fordi man ikke får betalt før veien er åpen for trafikk. Utbygger tar risikoen ved utbygging, og det er naturlig da de sitter med hånden på rattet bokstavelig talt.
 • Utbygger er ansvarlig for drift og vedlikehold i 25 år etter åpning. Det betyr at de ikke kan ”jukse” ved utbyggingen, da de i så fall vil få det igjen som økte driftskostnader.
 • Utbygger får betalt årlig en fast avtalt ”leie” av veien. I denne har man tatt inn forbehold om at veien er åpen for bilistene, det vil si at den er godt brøytet og vedlikeholdt. Man kan også tenke seg at man gjør fratrekk ved større ulykker som skyldes veien.

Dette er 3 elementer som henger godt sammen, og som vil gi oss raskt bedre og sikrere veier i Norge. Dette velger Arbeiderpartiet helt å se bort i fra, og man trekker i stedet fram finansiering og låneopptak som de ”store” problemene. Ja, finansiering er ofte en del av et OPS-prosjekt, men det er ikke en nødvendig forutsetning. I prinsippet kan staten være den som finansiere dette, og gjerne det uten at man innfører bompenger.

Norge trenger nye ideer og bedre løsninger. Stem på Høyre 9. september, så får vi litt fortgang i E6-sør, og gjerne E3 gjennom Østerdalen og E6 i Gudbrandsdalen i samme slengen.

Erik Fenstad, Skaun Høyre

Share on Facebook

One comment

 • 12. august 2013 - 20:40 | Permalink

  Dette er en test.

 • Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>